Biliárdasztal és biliárd kellék kedvező áron!

Cégünk biliárdasztal és biliárd kellék forgalmazással foglalkozik.
Elérhető árú termékeket kínálunk szórakozóhelyekre, klubokba, illetve otthoni használatra. Reméljük nálunk Ön is megtalálja a megfelelőt!

A biliárd dákó kiválasztása

Ha biliárd dákót szeretnénk vásárolni, akkor zavarba ejtően bő kínálattal találkozhatunk. A profi játékosok nyílván pontosan tudják, hogy adott játékra melyik számukra a megfelelő eszköz, de a kezdők tanácstalanok lehetnek e tekintetben. Mielőtt saját dákót választunk, nem árt, ha némi ismerettel vértezzük fel magunkat, különben lehet, hogy hibásan döntünk és végül snooker dákóval akarunk pool-biliárdot játszani, vagy éppen fordítva.

A biliárd dákók alapvetően 3 csoportba sorolhatóak, aszerint, hogy milyen játék-típushoz használjuk azokat:

  • pool dákók
  • karambol dákók
  • snooker dákók

Mivel ezekben a játéknemekben eltérő méretű, súlyú golyókat használnak különböző méretű asztalon, erő és precizitás tekintetében a dákóknak különböző kívánalmaknak kell megfelelniük.

A pool dákó

egyrészes pool dákó
Egyrészes pool dákó

A szabványos pool dákó megközelítőleg 148 cm (58”) hosszúságú és 0,5-0,6kg súlyú. A hegy átmérője 12-13 mm.
(Megjegyzés: léteznek kifejezetten hobbi célra készült 120-125 cm-es, vagy esetleg még rövidebb dákók is, melyek nem tekinthetők szabványosnak.)

A pool dákó anyaga általában juharfa, esetleg kőris, de ma már léteznek üvegszálas, vagy alumínium dákók is.

Az egyszerűbb változat az egyrészes dákó, mely nem szétszerelhető. Ezeket általában hobbi célra, otthoni használatra, vagy szórakozóhelyekre szánják. Természetesen e típusban is találkozhatunk jobb minőségű változatokkal is.

Az egyrészes dákó könnyebben vetemedik, mivel ideális tárolása nehezebben megoldható, mint szétszerelhető társaik esetében. A legjobb állítva tárolni, függőleges helyzetben, megfelelő állványban, ahol nem támaszkodik, különben rövid idő alatt elgörbülhet.

A pool dákó komolyabb változata kétrészes, közepén összecsavarozott, szétszerelhető. Nagy előnye, hogy sokkal könnyebben és vetemedés-biztosabban tárolható. A legjobb kemény tokban vízszintesen tartani az ilyen dákókat.

kétrészes pool dákó
Kétrészes pool dákó

A kétrészes dákók általában jobb minőségű anyagokból készülnek, és felületük is szebben kidolgozott. A legdrágább típusok intarziás berakásokkal is díszítettek és áruk is igen borsos lehet (igaz ez a snooker és karambol dákókra is). Gyakori a különböző trópusi fafajok használata, elsősorban a nyél elkészítéséhez.

A karambol dákó

A karambol dákók valamivel rövidebbek, könnyebbek, mint a pool dákók, a nyelük viszont vastagabb, robosztusabb. Elkészítésükhöz többféle faanyagot is használhatnak. Hosszuk: 137-142 cm, súlyuk kb. 0.5kg, a bőrhegy 11-12 mm átmérőjű.
A kétrészes karambol dákók esetén legjobb, ha a két darab közvetlenül csavarozható össze, fa a fával (az is gyakori, hogy egy fémcsavar van a nyélen belül, de a másik részben magába a fába van menet vágva ), mert így a lökések „lágyabbak” és a meglökött golyó jobban kontrollálható.
Karambolhoz is kaphatóak olcsóbb, egyrészes változatok hobbijátékosok számára, de „profibb” játékhoz kétrészes dákók készülnek minőségibb anyagokból.

A snooker dákó

A snookerhez készült dákók többnyire kőrisfából készülnek és általában 140-148 cm hosszúságúak, de többnyire a nyél egy kb. 15 cm-es felcsavarozható toldalékkal is felszerelhető.
( Léteznek „teleszkópos” toldalékok is, melyek hossza változtatható. )

snooker pool dákó
Szétszerelt snooker dákó

A dákó végén lévő bőrhegy csupán 8,5-11 mm átmérőjű, így a pool, vagy karambol golyóknál kisebb snooker golyók nagyobb pontossággal irányíthatóak.
A snooker dákók többnyire nem középen vannak összeillesztve két darabból, hanem a hegytől távolabb, a dákó 2/3 részénél, vagy 3/4 -énél található a csatlakozás.
Ennek igen praktikus oka van. A snooker játékosok célzáskor sokszor annyira ráhajolnak a dákóra, hogy az az állukat éri. A középpen illesztett dákók csatlakozási pontja pont erre a területre esik, és kellemetlen hozzáérni a dákó mozgása miatt. A 3/4-es illesztésű dákóknál ez a probléma nem áll fenn, mivel a felületkezelt, simára csiszolt fa kellemes érintésű.
Léteznek olyan snooker dákók is, ahol a hosszabb, „spicc” rész szintén kettécsavarozható.
A snooker dákók másik érdekessége, hogy a nyél vége az egyik oldalon lapos, így a dákót szinte rá lehet fektetni az asztal felületére, így a mandinerhez tapadt golyó fal felőli oldala is elérhető, ha a dákót a mandiner alá fektetik, ráadásul jobb fogást is szolgáltat a játékosoknak.

Speciális dákók

Léteznek olyan dákók is, melyek speciális lökések véghezviteléhez vannak kialakítva.

Az ún. „break” dákók a pool biliárdban használatosak. A kezdőlökéshez használják őket, ahol a cél nem feltétlenül a precizitás, hanem az erős lökés kivitelezése. A bőrvég valamivel vékonyabb, keményebb, kevésbé ívelt felületű és kevésbé sérülékeny, mint a normál pool dákóé.

Az „ugrató dákó” könnyebb és rövidebb hagyományos társainál, a szabályos ugratások könnyebb kivitelezéséhez pedig keményebb, laposabb heggyel van ellátva. Léteznek olyan normál dákók is, melyeknél a nyél is 2 részre bontható, a végük leszerelhető, így a dákó rövidebb és könnyebb lesz, ami ideálisabb a golyók ugratásához.

Az ún. művészi biliárdot űzők akár 10-20 dákóval is rendelkezhetnek, melyek egy-egy trükkös lökéshez vannak kialakítva. Vannak olyan speciális dákók is, melyek több részre bonthatóak és a részek közzé különböző súlyok illeszthetők.

„sneaky pete” dákó
Hobbi dákónak álcázott profi „Sneaky Pete” dákó,
mely a megtévesztés fegyvere lehet

Érdekesség, hogy vannak olyan csúcs kategóriájú, kétrészes, úgynevezett „Sneaky Pete” dákók is, ahol a 2 darab szinte láthatatlanul illeszkedik egymáshoz, és az egész egy egyszerű hobbidákóra hasonlít, megtévesztve a játékostársakat, akik nem feltételezik tulajdonosáról a komolyabb biliárd-tudást, ami a pénzre menő játszmáknál lehet előnyös.

A dákó anyaga

A dákó anyaga tekintetében alapvetően két csoport közül kell választanunk:

  • fa anyagú
  • nem fa anyagú (az alapanyag belül általában ebben az esetben is fa, melyre kívülről viszik fel pl. az üvegszálas rétegeket)

A fa alapanyag használata tradicionális, nagy múlttal rendelkezik, az emberek túlnyomó többsége ezt a csoportot választja, mivel a fa tetszetős, kellemes tapintású, viszont nagy hátránya, hogy a nem megfelelő tárolás következtében könnyen görbül, vetemedik, ezért fokozott odafigyelést igényel. ( Lehetőleg a szélsőséges páratartalom-ingadozástól is óvni kell, mint minden faanyagot, melynek fontos az alaktartása) A fából készült dákók esetén a karcok, felületi sérülések elég jól javíthatóak, míg az pl. üvegszálas dákók felületi sérüléseit nehéz javítani.

Az üvegszálas, alumínium, vagy egyéb dákók kevésbé elterjedtek, használatuknak nincsenek hagyományaik, nagy előnyük viszont, hogy nem vetemednek, a páratartalom-ingadozásra nem érzékenyek. Mivel ezek a dákók merevebbek, mint a fából készültek, a kezdőlökéshez, vagy ugratáshoz ideálisak.

(Más sportágakban, mint pl. a golfban, vagy krikettben a modern anyagok jobban elterjedtek, mint a biliárdban, mivel ott a mesterséges anyagok előnyös mechanikai tulajdonságai jobban érvényesülhetnek a fokozott terhelés miatt, a biliárd esetén azonban nincs olyan jelentős terhelés ami ezeket az új anyagokat abszolút előnyhöz juttatná. )

A biliárd dákók ára a néhány ezer forinttól 100-200.000 Ft-ig terjedhet. Nyílván való, hogy egy 3000 Ft-ot érő darab nem nyújtja ugyanazt a játékélményt és tartósságot, mint egy 50-60.000 Ft-os, de a szélsőséges árkülönbség nagy mértékben a dákó díszítésével (intarziák, csontberakások, értékes trópusi fafajok használata, stb.), kidolgozottságával magyarázható.
Léteznek akár milliós értékű dákók is, melyeket nem játékra, hanem elsősorban gyűjtőknek szánnak, és nagyon drága anyagokkal díszítenek.

A dákóhegy

Az eddig olvasottakból kiderül, hogy a különböző játéknemekhez használt dákók vége nem egyforma átmérőjű.
(Pool: 12-13 mm; karambol: 11-12 mm; snooker: 8,5-11 mm.)

menetes dákóhegy rézhüvellyel
Hobbi kategóriájú,
menetes rögzítésű dákóhegy
réz hüvellyel

Általában a kisebb átmérőjű hegyekkel pontosabb lökést lehet kivitelezni, de nagyobb erejű lökésekhez ( pl: kezdőlökés, ugratás) a szélesebb hegy az ideális.
Azonban nemcsak az átmérőnek, hanem a bőr vastagságának, keménységének és alakjának is jelentősége van. A kezdőlökéshez, vagy ugratáshoz használatos speciális dákók hegye például vékonyabb és keményebb, hogy a nagy erejű lökést jobban közvetítsék a golyónak.
Azoknál a játékoknál, ahol fontos a golyók pörgetése (pl: köríves lökésekhez ) az íveltebb felületű dákóheggyel jobban lehet boldogulni.

A dákóhegy a használattól fokozatosan veszít alakjából és keményedik, felülete „csúszósabbá” válik, így pedig nehezebb pontos lökéseket végrehajtani.
A probléma megoldására a biliárd kréta használata kínálkozik. Segítségével a dákó jobban tapad a golyóhoz, kisebb a lecsúszás veszélye, a lökések precízebbek, kontrollálhatóbbak lesznek, ezért a krétát célszerű sűrűn, akár minden lökés előtt használni.

A bőrhegy keménysége a lágytól az extra keményig terjed.

Általánosságban elmondható, hogy a puhább hegyek nagyobb kontrollt biztosítanak a meglökött golyó irányítása fölött, de kevésbé erős lökésekhez ideálisak.
A keményebb hegyek jobbak az erős lökésekhez, de a pontosság rovására.

A puhább hegyek előnye, hogy jobban megtartják a krétát, így jobb a tapadásuk, hátrányuk viszont a gyorsabb elhasználódás (alakvesztés, kikeményedés), ezért sűrűbben kell formára igazítani, vagy cserélni őket.

A keményebb bőrhegy időt állóbb, viszont a krétát kevésbé tudja megtartani, ezért sűrűbben kell pótolni a lepergett anyagot.

Az utóbbi időkben megjelentek a laminált hegyek is, melyek több vékony, egymáshoz ragasztott bőrrétegből állnak. Az áruk magasabb, mint hagyományos társaiké, de kevésbé hajlamosak az alakvesztére, laposodásra, viszont hosszabb használat után ritkán előfordulhat a rétegek szétválása.

Az olcsóbb egyrészes dákó típusokhoz készen kapható bőrhegyet használnak, melyet vagy csavaros menettel vagy műanyag véggel együtt a dákó végére szorítva rögzítenek.
Ezek előnye az olcsó ár és a könnyű cserélhetőség, a kész dákóhegyet nem kell formára igazítani, csiszolni. Hátránya a kisebb mértékű precizitás, mivel az ilyen végeken használt bőr általában nem a legjobb minőségű, felülete és keménysége nem mindig ideális, viszont hobbi játékosoknak általában megfelelő.

A minőségi dákókon a bőrt a dákóvégre ragasztani kell és speciális eszközökkel megfelelő alakúra csiszolni. A megoldás hátránya a szakértelem- és idő-igény.

professzionális bőrhegyek
Professzionális, ragasztandó bőrhegyek

Hobbi játékosoknak, vagy szórakozóhelyeken használt dákók esetén célszerű csavarosan rögzíthető bőrheggyel ellátott dákót vásárolnunk, mert az könnyen kicserélhető. A műanyag hüvelyhez ragasztott, rászorítva rögzítendő változat sokak szerint kevésbé szerencsés választás.

A bőr keménysége tekintetében érdemes a középutat választani, vagyis közepes keménységű hegyet használni, mely jó kompromisszum a precizitás és tartósság szempontjából.
De ha általában finom lökéseket végzünk, akkor kipróbálhatjuk a puhább hegyet is, bár ilyenkor az erős lökéseket, pl. a kezdőlökést érdemes egy kemény heggyel ellátott dákóval végezni.

A „profi”, vagy igényesebb hobbi játékosok mindenképpen ragasztott, minőségi bőrhegyet vásárolnak. Igaz, hogy cseréjük, felhelyezésük, formára csiszolásuk kissé bonyolultabb, de a precíz játék fáradozásainkat jócskán kárpótolja, ráadásul olcsón be lehet szerezni a megfelelő segédeszközöket a művelethez.

Milyen dákót válasszunk tehát?

Nyilvánvaló, hogy az adott játék típushoz (pool, snooker, karambol ) a megfelelő típust kell kiválasztanunk.

Ha hobbi játékosok vagyunk, és nem akarjuk a dákót magunkkal vinni és máshol is játszani, akkor nyugodtan vásároljunk egyrészes típusokat. Ha csak az a cél, hogy a család, barátok egy kellemes estét együtt töltsenek a biliárdasztal mellett, akkor választhatjuk már a 2-3000 Ft-os kategóriát is.
Ha nincs elég helyünk egy normál hosszúságú dákó használatához, akkor a 120-125 cm-es dákók még használható hosszúságúak, és kevésbé rontják a játékélményt, mintha kisebb asztalt választanánk, hosszabb dákót használva.

Ha komolyabb céljaink vannak ebben az érdekes sportban, vagy csak szeretnénk „profibban” megtanulni játszani, akkor érdemesebb kétrészes, minőségi dákót vásárolnunk. Igaz ez akkor is, ha kedvenc dákónkat szeretnénk magunkkal vinni, hogy máshol is megcsillogtassuk biliárd tudásunkat.
Ne felejtsük azonban, hogy a nagyon drága típusok nem feltétlenül „tudnak” annyival többet, az ártöbblet elsősorban a felület díszítésével, megmunkálásával, exkluzív anyagok felhasználásával magyarázható.

Minden jog fenntartva! Biliárdcentrum.hu

Elérhetőségeink:

+36-20-594-9127
uzenet@biliardcentrum.hu
1158 Budapest Késmárk utca 32.
Webes ügyfélszolgálat: H-P 9:00-17:00
Üzlet: H-P 9:00-18:00, szombat és vasárnap zárva