Biliárdasztal és biliárd kellék kedvező áron!

Cégünk biliárdasztal és biliárd kellék forgalmazással foglalkozik.
Elérhető árú termékeket kínálunk szórakozóhelyekre, klubokba, illetve otthoni használatra. Reméljük nálunk Ön is megtalálja a megfelelőt!

A Rex története

Sajnos a Rex kialakulásáról nem sok információ létezik, csupán néhány fennmaradt feljegyzés nyújt némi betekintést ebbe a rejtélyes történetbe.

A legvalószínűbb eredet: a „Bagatelle”

bagatelle asztal
Bagatelle asztal (XIX. század)

A rex (angolul: bar billiard) nagy hasonlóságot mutat egy Bagatelle nevű biliárd játékkal, mely XVIII. század végétől kezdve igen népszerűnek számított Európa nagy részén, illetve valamivel később Észak-Amerikában is. Feltételezhető, hogy a rex az idők folyamán ebből alakult ki, de a pontos történetet nem ismerjük.

A Bar-billiard

Az első lényeges információnk az 1930-as évek elejéről származik.
Az angol David Gill feljegyzéseket készített egy játékról, melyet Belgiumban ismert meg „orosz biliárd” néven.
(Az orosz eredet egyáltalán nem biztos, mivel a korabeli Nyugat-Európában igen divatos volt „egzotikus” hangzású elnevezéseket használni.)

rex-asztal készítő üzem
Rex-asztal készítő műhely (XX. század közepe)

Gill hazatérvén meggyőzött egy Jelkes nevű angliai iparost, hogy készítse el a játék angol változatát, melyet „bar billiard”-ra kereszteltek.
Az rex asztalok gyártása jó üzletnek bizonyult, mivel a játék hamar kedvelt lett a helyi kocsmák körében. A növekvő igényeknek köszönhetően hamarosan több cég is rex asztalok gyártásába fogott.

Az első kocsmai bajnokságot Oxfordban tartották 1936-ban, de hamarosan több Angliai városban is rendeztek versenyeket. A későbbi években, főként a világháborút követően már komolyabb bajnokságok is zajlottak, illetve zajlanak mind a mai napig is. A leghíresebb a British Open, mely Jersey-ben kerül megrendezésre minden évben.

rex-asztal Belgiumban
Rex-asztal a Fallais kastélyban (Belgium)

Európában a játék több formában is létezik, de az egyes játéktípusok eredete nehezen nyomon követhető. Franciaországban, Olaszországban, Svájcban és szerte a kontinensen különböző variációkkal találkozhatunk. A különbségek a játékszabályokban és magában a rexasztal felépítésében is észrevehetők. Így például eltérés lehet az asztalon elhelyezkedő lyukak számában és elrendezésében, illetve az egyéb használt kellékek kapcsán is.

Elérhetőségeink:

+36-20-594-9127
uzenet@biliardcentrum.hu
1158 Budapest Késmárk utca 32.
Webes ügyfélszolgálat: H-P 9:00-17:00
Üzlet: H-P 9:00-18:00, szombat és vasárnap zárva