Biliárdasztal és biliárd kellék kedvező áron!

Cégünk biliárdasztal és biliárd kellék forgalmazással foglalkozik.
Elérhető árú termékeket kínálunk szórakozóhelyekre, klubokba, illetve otthoni használatra. Reméljük nálunk Ön is megtalálja a megfelelőt!

A karambol története

A 18. század során a biliárd játékok több változata is előfordult, Európában főként Angliában és Franciaországban. Az országok gyakran átvették egymás játékszabályait és sokszor átformálták azokat.
A karambol-biliárd valamikor a 18. században alakult ki Franciaországban, valószínűleg egy angol játékváltozat alapjait felhasználva.

Karambol biliárd a XVIII.-XIX. században

1773-ban az angol Covent Garden magazinban megjelent egy írás, mely egy francia „carambole” nevű játékról tesz említést.
Ezt a korai karambol játékot három golyóval: két fehérrel és egy pirossal játszották.
Pontot szerezni azzal lehetett, ha a játékos a saját fehér golyójával lyukba „küldte” az ellenfél fehér golyóját, vagy a piros golyót, illetve pont járt azért is ha a meglökött golyó minkét másik golyóval ütközött. Ezt nevezték karambolnak.
1810-től a franciák lyuk nélküli biliárdasztalokat kezdtek készíteni, melyeken csak a golyók ütköztetésével lehetett pontot szerezni, ezért a lyukakra már nem volt szükség.
Az új típusú biliárdasztalok nagyon népszerűek voltak és Európa nagy részén, -a Brit szigetek kivételével- általánosan elterjedté váltak.

Az 1870-es évek Amerikájában két biliárd változat örvendhetett nagy népszerűségnek. A „Straight-rail” és a Tizenötgolyós-pool. Az utóbbi a modern amerikai pool-biliárd játékok elődjének tekinthető, a másik, a Straight-rail pedig tulajdonképpen a francia karambolnak felelt meg mind a játékszabályok, mind a használt felszerelés tekintetében. A Straight-rail professzionális körökben nem volt túl hosszú életű: csupán egy rövid, 1873-1879-ig tartó időszakban rendeztek ilyen jellegű bajnokságokat, illetve versenyeket.

biliárdszalon Manhattenben
Biliárd szalon Manhettenben (1859)

A következő karambol játék a „bajnokok játéka” (champions game) volt. Ebben a Straight-rail-re épülő játékban az asztal 4 sarkán olyan négyszög alakú területeket jelöltek meg, ahol a pontszerzést korlátozták, mivel a játékfelület ezen részein sokkal könnyebb volt karambolt elérni.

Valamivel később a bajnokok játékát felváltotta a Balkline nevű variáció, melyben szintén négyszög alakzatok felrajzolásával osztották mezőkre a biliárdasztal felületét, de már nem csak a sarkok közelében. Ebben a játékban a szerezhető pontok számát attól tették függővé, hogy a célgolyók éppen melyik mezőben tartózkodtak.

A XX. század és napjaink

 rajz a balkline-ról 1911-ből
Balkline (rajz 1911-ből)

A Balkline-nak sok variációja jelent meg és 1883-től egészen az 1930-as évekig az elsőszámú karambol játék volt. A játék népszerűségét fokozta, amikor 1906-ban egy Willie Hoppe nevű 18 éves fiatalember hihetetlen sikert aratva balkline-ban legyőzte a francia Maurice Vignaux-ot, ezzel nagy dicsőséget szerzett az amerikai karambol sportágnak.

(Érdekesség, hogy 1927 decemberében egy balkline bajnokságon használtak először elektromosan fűtött felülettel rendelkező biliárdasztalt. A fűtésnek köszönhetően a pára nem csapódott le a posztón, a golyók gördülékenyebben mozogtak és jobban lehetett őket irányítani, a játék gyorsabbá vált.
A biliárdasztal fűtésére már korábban is voltak próbálkozások, különféle praktikák.
A 19. században az angol Viktória királynőnek fémcsövekkel ellátott, melegíthető biliárdasztal állt a rendelkezésére.)

Az 1930-as évektől aztán a balkline háttérbe szorult. Helyét a három-falas (three cushion) karambol vette át, mely -ugyan bajnokságon először 1878-ban szerepelt St. Louis-ban,- igazán a XX. század elején kezdett ismertebbé válni.

A 30-as évek Amerikájában még a pool és a karambol biliárd közel egyforma népszerűségen osztozott, majd a II. Világháború idején a katonák körében kedvelt kikapcsolódásnak számító pool közkedveltsége fokozódott a három-falas játék rovására.

Ma a karambol-biliárd, -főként a három-falas- Amerikában és Európában népszerűnek számít (bár Amerikában a pool biliárd jóval elterjedtebb), míg a négy golyós változat elsősorban a távol keleten, Ázsia különböző részein hódít, de ettől függetlenül Európában is találkozhatunk vele (pl: cseh biliárd). Az említettek mellett a karambol játékoknak igen sok válfaja létezik világszerte, köztük az. „artistic” azaz művészi biliárd, ahol igen nehezen kivitelezhető, nagy gyakorlatot és tudást igénylő lökéseket kell végrehajtani egy-egy karambol eléréséhez.
Mindenképp említést érdemel a karambol elemeket magába foglaló, mégis az úgynevezett bábus biliárd játékok családjába tartozó magyarbiliárd is, mely hazánkban sajnos az utóbbi már időkben csak szórványosan fordult elő, de napjainkban eredményes erőfeszítések történnek a játék újraélesztésére, szélesebb körben való népszerűsítésére. Erről a játékról bővebben itt olvashat: www.magyarbiliard.hu.

(A szöveg a Biliárdcentrum.hu tulajdonosának előzetes engedélye nélkül nem publikálható, interneten való megjelenítése könnyedén lenyomozható és jogi következményeket von maga után!)

Elérhetőségeink:

+36-20-594-9127
uzenet@biliardcentrum.hu
1158 Budapest Késmárk utca 32.
Webes ügyfélszolgálat: H-P 9:00-17:00
Üzlet: H-P 9:00-18:00, szombat és vasárnap zárva