Biliárdasztal és biliárd kellék kedvező áron!

Cégünk biliárdasztal és biliárd kellék forgalmazással foglalkozik.
Elérhető árú termékeket kínálunk szórakozóhelyekre, klubokba, illetve otthoni használatra. Reméljük nálunk Ön is megtalálja a megfelelőt!

A megfelelő játékfelület

A biliárdasztal játékfelülete az asztal legnagyobb igénybevételnek kitett része, ezért fontos, hogy kemény, strapabíró anyagból készüljön, de emellett minősége a játék pontosságát is alapvetően meghatározza, ezért nem mindegy, hogy milyen típust választunk.

Kőlapos biliárdasztalok

Az 1800-as évek elejéig a biliárdasztalok játékfelülete főként fából (elvétve márványból) készült, melyet különféle praktikákkal igyekeztek megóvni a vetemedéstől, de ez így sem volt tökéletes megoldás, sem keménység, sem alaktartás tekintetében. Ezért a biliárdasztal készítők idővel igyekeztek jobb anyagokat találni a feladatra.
A XIX. század elején végül a kedvező tulajdonságú palakőre esett a választás, alkalmazása hamar elterjedtté vált, rövid időn belül meghódította a biliárd sportágat.

A palakő

Nyíltszíni kitermelés madártávlatból, lent, aprónak tűnő munkagépekkel
Nyíltszíni pala kitermelés

A pala, melynek sokféle variációja létezik (pl. grafitpala, mészpala, agyagpala, csillámpala stb.) egy természetes anyag, tulajdonképpen egy üledékes kőzet, melyet sokfelé bányásznak világszerte a legkülönbözőbb célokra. Azonban a biliárd igényeinek megfelelő, kellően finom szerkezetű és összetételű pala nem sok helyen található.

A leghíresebb, tradíciókkal rendelkező lelőhelyek Olaszországban találhatók, de ma már Brazíliában is nagy mennyiségben bányásznak minőségi biliárd palát. Kisebb mértékű kitermelés folyik még az Egyesül Államokban és Spanyolországban, illetve újabban Kína is exportál kőlapokat.

Nagy palakőtömb
Feldolgozás előtti palakő-tömb

Magyarországon főként olasz és kínai pala kapható, melyek közül az előbbi kissé drágább, de általában anyaga homogénebb, tisztább összetételű, illetve a felülete is jobban, pontosabban megmunkált, mint a kínai kőlapé.
A biliárd kőlap előállítása speciális technológiát igényel. A kibányászott hatalmas pala tömböket felszeletelik, majd nagy gépekkel síkra csiszolják. Léteznek hobbi célra, illetve professzionális felhasználásra szánt kőlapok is.

Egyrészes palakő:

A kisebb, 6', vagy 7', esetleg 8' méretű , elsősorban hobbi pool biliárdasztalokra szánt pala lapokat egy darabban árusítják. Az ilyen lapok vastagsága általában 18-20mm.
Az egyrészes kőlapok előnye, hogy az asztal összeszereléséhez, mozgatásához nem kell szakértő segítség, mivel a kőlap az általában ráragasztott posztóval együtt könnyen leszerelhető, levehető sérülés nélkül. A jó minőségű pala elég erős ahhoz, hogy ne törjön el saját súlyától az elővigyázatos mozgatás során. Ez a tulajdonság jól jöhet egy szobaátrendezés, vagy költözés alkalmával.
Az érmés, „kocsmai” biliárdasztaloknál pedig alapvető fontosságú az egyrészes kőlap, mivel az asztalba került szennyeződések kitisztítása, vagy hibaelhárítás okán gyakrabban kell az asztal belsejét hozzáférhetővé tenni.

Egyrészes biliárd pala kőlap
Egyrészes kőlap
hobbi biliárdasztalokhoz

Az egy darabban árusított biliárd palakő ugyanakkor néhány hátrányos tulajdonsággal is rendelkezik.
A gyártás során az egy darabban hagyott táblát a csiszológépekkel nem tudják makulátlanul síkra csiszolni a nagy méret miatt, ezért az kevésbé pontos játékfelületet eredményez, mint amit a profi versenyasztalok magas igényei megkívánnak.(Ez a probléma a biliárdasztal méretével egyenes arányban fokozódik.) További hátránya, hogy a nem megfelelő, hosszú távú tárolás során a nagy felület maradandó alakváltozást szenvedhet.
Mivel az ilyen kőlapok csak egy darabban mozdíthatók, a jelentős súly (150-200 kg) és nagy méret miatt a művelet több embert vesz igénybe. Egy 8' méretű palakő biztonságos mozgatása legalább 4 személyt igényel.
Az egyrészes palák ugyanakkor olcsóbbak; a jó minőségű olasz kőlapok egy jól felépített biliárdasztalon az igényesebb hobbi játékosoknak is megfelelő pontosságot garantálnak. A már említett pozitívumok miatt ideálisak otthoni, vagy kocsmai felhasználásra a 6'-7'-8' méretű biliárdasztalokon.

3 részes palakő:

A pontosabb megmunkálhatóság, precizitás érdekében a professzionális felhasználásra szánt pool biliárd kőlapokat 3 darabban készítik. Ezek a palalapok kb. 25 mm vastagságúak és főként 8', vagy 9' méretű biliárdasztalokhoz készülnek. A pool biliárd versenyeken, bajnokságokon is 3 részes palát használnak.

A 3 részes pala előnye, hogy a gyártók a kisebb különálló felületeket pontosabban síkra tudják csiszolni, mint az egy darabban készülő kőlapokat. Ráadásul, mivel a pala több darabból áll nem okoz problémát a nagy súly sem, mivel az egyes darabok külön-külön mozgathatóak.
Az egyrészes kőlapnál nagyobb, szabványban rögzített 1”-os vastagság (2,54 cm) kedvezőbb, mivel a lap kevésbé rugalmas, robosztusabb, súly hatására nehezebben hajlik, és plusz tömegével a biliárdasztal fokozott stabilitásához is hozzájárul.

A 3 darabból álló kőlap nagy hátránya viszont, a magasabb ár mellett, hogy a biliárdasztal helyszíni összeszerelése, beállítása szakembert kíván, ezért ilyen lappal árusított biliárdasztal vásárlásakor legalább 30-40.000 Ft többletköltséget is be kell kalkulálnunk a vételárba.

három részes biliárd pala
Három részes kőlap

Az asztal beállítása azért nem egyszerű, mert az egyes lapokat külön-külön kell vízszintezni, vigyázva arra, hogy azok tökéletesen egy síkba kerüljenek. Ehhez a precíz beállításhoz általában kis fa ékeket, vagy vékony fa, illetve más anyagú lemezkéket használnak.
Ezután a lapok találkozásánál lévő hézagokat speciális anyaggal tömítik és a találkozási felületet finoman síkra csiszolják.
Végezetül, a kész felületre felkerül a biliárd posztó is, melyet általában a kőlap alatti fa keretre tűznek, vagy ritkábban ragasztással rögzítenek a kőlaphoz. Az így beállított biliárdasztal ezt követően már nem mozdítható, mivel a tökéletesen összehangolt kőlap elemek elmozdulnának egymáshoz képest, közöttük hézagok és szintkülönbségek keletkeznének, tönkretéve a játékfelületet.

A 3 részes palakővel ellátott biliárdasztalt áthelyezés, mozdítás előtt szét kell szerelni, a biliárd posztót pedig visszabontani. Sajnos a leszedett posztó már nem használható újra.

A snooker-kőlap:

A snooker asztalok igen tekintélyes méretűek, ezért a hozzájuk gyártott palalapok is nagyobbak. Ráadásul mivel ezeken az asztalokon általában kb. 38-45mm vastagságú palát használnak, amik nagyon nehezek, ezért az ilyen pala nem 3, hanem 5 darabból áll.

A márvány

márvány-felület
A márvány a biliárdhoz
nem a legideálisabb

A régebbi időkben, amikor még elsősorban fát használtak a biliárdasztal játékfelületének elkészítéséhez, az egyedüli működőképes alternatíva a márvány volt, mert igen kemény felületű és jól megmunkálható anyag. Azonban a palakő alkalmazása a márványt is háttérbe szorította.

Ma már egyik gyártó sem alkalmazza ezt az anyagot, csak elvétve kisebb, nem szabvány-követő iparosok, készítők használják, de napjainkban már ez is nagyon ritkának számít.
Azonban néha a gyártók, kereskedők a palakövet is márvány elnevezéssel illetik, pl. találkozhatunk márványpala, billiard marble, pool table marble stb. elnevezéssel is, de rendszerint ekkor is palakőről van szó.

A palától eltérő összetételű és szerkezetű márvány igen törékeny anyag, a vékony, nehéz márványlap saját súlyától is eltörhet. A palával azonos masszivitás eléréséhez nagyobb vastagságban kell alkalmazni, ez viszont kezelhetetlen súlyt eredményez.

Tehát tévhit, hogy a márvány-lappal ellátott biliárdasztalok jobbak!

Falapos biliárdasztalok

A biliárd hosszú ideig csak nyilvános helyeken volt elérhető a legtöbb ember számára, s nagyon kevesen engedhették meg maguknak, hogy saját biliárdasztallal rendelkezzenek.
Azonban, mivel napjainkban nagy igény van rá, kifejezetten otthoni (vagy kíméletes) használatra szánt elérhetőbb árú biliárdasztalok is készülnek. Mivel a biliárd palakő igen drága, költség-takarékos megoldás e helyett valamilyen más, olcsóbb anyag használata.

Megjegyzendő, hogy az ilyen játékfelülettel készülő biliárdasztalokat, általában „falapos” asztaloknak szokták nevezni, de a névvel ellentétben nem tömörfa, hanem valamilyen faalapú, modern anyag felhasználásáról van szó.

MDF

Az MDF egy farostlemez-típus, melyet főként különféle faipari hulladékokból készítenek. Az aprított és rostjaira bontott nyersanyagból műgyanta hozzáadásával, préseléssel állítják elő a készterméket.
Az MDF alaktartó, nem vetemedő, kemény felületű anyag, viszont, ha nincs kellő védelemmel, például laminált réteggel ellátva, akkor a folyadékokkal való közvetlen érintkezés hatására felülete felpúposodik, rücskössé válik, ezáltal pedig ellehetetleníti a játékot.

MDF-lap keresztmetszete
Natúr felületű MDF-lap

Zömében a nagyon olcsó, főként távol-keleti biliárdasztalok játékfelülete készül ebből az anyagból. Ha ilyen típust választunk, győződjünk meg róla, hogy nem natúr felületű MDF lap található a posztó alatt, mert azt a véletlenül rákerülő nedvesség, folyadék tönkreteszi. Különös jelentőséggel bír ez a tényező az újabban kapható, olcsó, érmefogadós, tehát kocsmai használatra szánt MDF játékfelülettel kínált biliárdasztaloknál.
Érdemes arra is odafigyelni, hogy a lap elég sűrűn és erősen alá legyen támasztva, mert különben az már a saját súlyától is meghajlik, mivel sokkal kevésbé merev, mint pl. a palakő.

Mivel az MDF sokkal könnyebb, mint a pala, így tömege nem kölcsönöz ahhoz fogható stabilitást az asztalnak, ezért az ilyen, 80-90 kg-os biliárdasztalokat könnyű véletlenül meglökni, megmozdítani játék közben. Ezért az asztal súlyát is vegyük figyelembe vásárláskor és lehetőleg 100 kg fölötti tömegű asztalt válasszunk .

MDF játékfelülettel általában 6', vagy 7' méretű hobbi, elsősorban otthoni használatra szánt biliárdasztalok készülnek.

Faforgácslap

laminált felületű forgácslap keresztmetszete
Laminált felületű forgácslap (bútorlap)

A forgácslapot szintén fahulladékokból, faforgácsból illetve fűrészporból állítják elő préseléssel, kötőanyag (műgyanta) hozzáadásával.
Tulajdonságai nagyjából megegyeznek az MDF-el, kivéve, hogy attól eltérően anyaga nem homogén, hanem réteges szerkezetű, de ennek a játékfelület szempontjából nincs jelentősége. A forgácslap szintén károsodik, ha folyadék borul a felületére, ezért fontos, hogy vízhatlan laminált réteggel legyen ellátva, ami nemcsak a nedvességtől véd, hanem a keménységet, strapabíróságot is fokozza.

Mivel a forgácslap kevésbé merev anyag, a sűrű, erős alátámasztás nagyon fontos, hogy a felület sík maradjon. A Magyarországon gyártott kedvező árú, hobbi kategóriás 6'-7' méretű biliárdasztalok játékfelülete általában ebből az anyagból készül.

Cementkötésű forgácslap

A cementkötésű faforgácslap fa alapanyagokból, cement és vegyi anyagok hozzáadásával készül építőipari célokra, de elvétve biliárdasztalokon is használják. A készterméket préseléssel állítják elő, majd csiszolják a felületet. (Bár van forgalomban csiszolatlan változata is, de az nem megfelelő a biliárdhoz)

cementkötésű forgácslap keresztmetszete
Cementkötésű forgácslap

Az előbbi fa alapú anyagoktól eltérően teljesen vízálló anyag, az esetleg ráboruló folyadék nem károsítja. Felülete kemény, ellenálló,színe világosszürke, ezért ránézésre hasonlít a palához. Ennek veszélye, hogy a laikusokat esetleg megtévesztheti. Azonban súlya jócskán elmarad a palakőtől, ahogy merevsége is. A felületet megkopogtatva hangosabb, „kongó” hangot ad, szemben a jóval csendesebb palával, ezért legkönnyebben így lehet megkülönböztetni attól.

Milyet válasszunk?

Most, hogy megismertük a lehetőségeket, már könnyebben el tudjuk dönteni, hogy melyik is számunkra a megfelelő játékfelület.

Amennyiben profi szintű játékra törekszünk, igényeinknek csak az abszolút precíz játék felel meg, akkor mindenképpen több darabból álló palakő játékfelületet válasszunk a fokozott pontosság érdekében.

Hobbi játékosoknak, akik szeretnének egy jó minőségű biliárdasztalt, tökéletes választás az egyrészes, lehetőleg Olaszországból származó pala is. Pontosság tekintetében (maximum 8' méretű asztalig) megfelelő és nem igényel költséges szerelési, beállítási munkálatokat.
Az asztal áthelyezése során sem kell szakember, hiszen a kőlap egyben levehető az általában ragasztással hozzárögzített biliárd posztóval együtt. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy a nagyméretű, 1-2 mázsás kőlap nehezen megközelíthető helyekre, pl. padlásszobába, csigalépcsőn, szűk fordulókon megközelíthető helyiségbe való „becipelése” nem egyszerű feladat.

A presszókban használt, érmével üzemelő biliárdasztalokon is az egyrészes pala a megfelelő.

A forgácslappal, vagy MDF-lappal ellátott biliárdasztalok otthoni, hobbi célra ideálisak 6'- 7' méretig. Mivel az ilyen lapok nem olyan merevek, mint a pala, nagyon pontos, precíz és erős tartószerkezetre van szükségük, ezért vásárláskor mindenképpen érdemes a biliárdasztal alá is „bekukkantani”, mert a belső szerkezet sokat elárul a biliárdasztal pontosságáról és időtállóságáról is. (A 10-12 cm-es élbe állított MDF lécek nem sok stabilitást adnak egy biliárdasztalnak.)

Mindazonáltal egy erős és pontos felépítésű biliárdasztalon hobbi célra, otthoni felhasználásra ezek az anyagok is jól teljesítenek és rendeltetésszerű használat mellett hosszú távon is használhatóak maradnak.

Cementkötésű forgácslapból készült játékfelülettel rendelkező biliárdasztalokkal leginkább használt asztal vásárlása esetén találkozhatunk. Ilyenkor gyakori, hogy maga az eladó sem tudja azt, hogy a kínált asztal a látszat ellenére nem kőlappal rendelkezik. Fontos tudjuk, hogy egy biliárd kőlap nagyon nehéz, legalább 100 kg-os (pl. egy 6' méretű biliárdasztalon), ezért a kisebb súly árulkodó jel lehet.

Minden jog fenntartva! Biliárdcentrum.hu

Elérhetőségeink:

+36-20-594-9127
uzenet@biliardcentrum.hu
1158 Budapest Késmárk utca 32.
Webes ügyfélszolgálat: H-P 9:00-17:00
Üzlet: H-P 9:00-18:00, szombat és vasárnap zárva