Biliárdasztal és biliárd kellék kedvező áron!

Cégünk biliárdasztal és biliárd kellék forgalmazással foglalkozik.
Elérhető árú termékeket kínálunk szórakozóhelyekre, klubokba, illetve otthoni használatra. Reméljük nálunk Ön is megtalálja a megfelelőt!

A Snooker története

A snooker a korai angol biliárd játékok alakulása révén jött létre, de meglepő módon nem Angliában, hanem a távoli Indiában. Létrehozása Sir Neville Chamberlain-nek köszönhető.

A Snooker elődei

Az 1800-as években a biliárd nagyon népszerű volt és hamar elterjedt az Angol fennhatóság alá tartozó gyarmati területeken is.
Itt az otthonuktól távol állomásozó brit katonák kedvelt időtöltése volt, de mivel az addig ismert játék-változatokat két ember játszhatta, célszerű volt kialakítani olyan variációkat is, ahol egyszerre több résztvevőt is be lehetett vonni a játékba.
Így alakult ki a Life-pool, a Black-pool és a Pyramid.
A Life Pool-t egyszerre akár 14 ember is játszhatta. Mindenki rendelkezett egy saját egyedi színű golyóval. Ezt a golyót lehetett a dákóval meglökni. A cél az volt, hogy az ellenfelek golyóit úgy találjuk el, hogy azok lyukba essenek. Akinek a golyója lyukba került, az kiesett a játékból. Az utolsó asztalon maradt golyó tulajdonosa nyerte meg a partit, és mivel általában pénzért játszották, a győzelem némi anyagi haszonnal is járt.
Ebből a játéknemből jött létre a Black Pool, mely a Life Pool kifinomultabb változata volt. Itt az eredeti játék azzal egészült ki, hogy ha sikerült az ellenfél golyóját lyukba küldeni, akkor a játékos megcélozhatta a feketét, és ha az is lyukba esett, akkor további pénz nyert a többiektől.
A harmadik játék a Pyramid. A mérkőzés során a játékosok a fehér golyóval felváltva igyekeztek a 15 piros színű, háromszög alakzatban felhelyezett golyót lyukba küldeni. Ez volt az első olyan változat, ahol megjelent a golyók háromszög alakban való felrakása. A ma ismert Pool biliárd is innen kölcsönözte ezt az elemet.

Chamberlain tevékenysége

Chamberlain
Sir Neville Chamberlain

1875-ben egy Indiában állomásozó katonatiszt, Sir Neville Chamberlain egy új, érdekes játékot alkotott a fent említett három, akkoriban népszerű biliárd típus elemeinek felhasználásával.
A 15 piros Pyramid golyó a játék elején háromszög alakzatban kerül az asztalra, a külön-külön felhelyezett Life Pool-ból származó golyókkal együtt.
Eredetileg 4 „színes” golyó volt használatban: a sárga, a zöld, a rózsaszín és a fekete. A barna és a kék valamivel később jelent meg. Az pedig a Black-poolból eredeztethető, hogy a célgolyó lyukba küldése után egy „színes” golyót is meg lehet célozni.
Egy történet szerint az új, népszerű játék elnevezése is Chamberlain-nek köszönhető. Akkoriban „snooker”-nek a hétköznapi szlengben az elsőéves kadétokat hívták. A történet szerint Chamberlain egy lökést elhibázó katonára tette a „real snooker” (~igazi zöldfülű) megjegyzést. A szót idővel összekapcsolták a játékkal, így született meg tehát a snooker név. Az új játék az Angliából érkező katonák körében Chamberlain ezredes munkásságának köszönhetően igen hamar ismerté vált.
A snooker hivatalos szabályait Ootacamund-ban vázolták fel 1882-ben.

John Roberts
John Roberts Jr.

1885-ben John Roberts brit származású biliárd bajnok Indiába látogatott és találkozott Chamberlain-nel, aki bemutatta neki fejlesztését. Roberts úgy döntött, hogy visszatérvén Angliába megpróbálja meghonosítani az új játékot.
Igaz kellett néhány év, de Roberts munkásságát siker koronázta.

A Snooker elterjedése

snookerasztal
Ízlésesen díszített snookerasztal

1900-ban az Angol Biliárd Szövetség a snookert hivatalossá nyilvánította. 1916-ban az első amatőr, 1927-ben pedig az első profi bajnokságot játszották. A 30-as évekre a snooker lett a legnépszerűbb biliárd játék Angliában, de a siker nem tartott túl sokáig.
Az 50-es, 60-as évekre a játék közkedveltsége jelentősen visszaesett, 1958-tól 1963-ig nem rendeztek világbajnokságokat sem.

A snooker népszerűségét néhány évvel később a színes TV megjelenése keltette ismét életre. 1973-ban közvetítették az első snooker világbajnokságot. A televíziónak köszönhetően a versenyeket nagy tömegek élvezhették, a nagy nézettség pedig komoly jövedelmet jelentett a sportágnak. A snooker-versenyek közvetítése gyakorivá vált, aminek köszönhetően a snooker Anglia egyik kedvenc TV-s sportja lett.

A játék ma is népszerű Nagy Britanniában, illetve Dél-Afrikában, Kanadában, Ausztráliában, Európa nagy részén, illetve követőkre talált a távol keleten is, ahol például Kínában kimagasló népszerűségnek örvend.

Magyarországon a nagyobb biliárdszalonokban találhatunk snooker asztalokat, de a játék ismertsége nem közelíti meg az amerikai pool-biliárdét. A televíziós közvetítésekből azonban nálunk is egyre többen megkedvelhetik ezt a fantasztikus játékot, mely sokak szerint a biliárd játékok királya.

(A szöveg a Biliárdcentrum.hu tulajdonosának előzetes engedélye nélkül nem publikálható, interneten való megjelenítése könnyedén lenyomozható és jogi következményeket von maga után!)

Elérhetőségeink:

+36-20-594-9127
uzenet@biliardcentrum.hu
1158 Budapest Késmárk utca 32.
Webes ügyfélszolgálat: H-P 9:00-17:00
Üzlet: H-P 9:00-18:00, szombat és vasárnap zárva